Reklama
 
Blog | Martin Půlpitel

10 nejlepších věcí v České republice

Dle průzkumů veřejného mínění patří Češi dlouhodobě k nejvíce pesimistickým národům světa, viz Gallup’s survey a Eurobarometer. Navíc tu už od dob konce vlády Václava Klause panuje “blbá nálada”. Přitom k tomu není vážnějších důvodů. Žijeme ve stabilní bezpečné zemi s obrovskými možnostmi a příležitostmi. Máme se prostě dobře, nejlépe v celé naší historii.

S oblibou se píše o tragédiích, neštěstích, hrozbách a každý si rád v hospodě postěžuje, jak je na tom špatně.

Čestnou výjimkou je například Časopis Dobré zprávy, který vydává Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. A jelikož dobrých zpráv není nikdy dost, uvádím svůj osobní žebříček těch nejlepších věcí v České republice.

 

  1.     Bezplatné školství a zdravotnictví na světové úrovni

Když vynecháme UJAK a obecně soukromé vysoké školy a školy regionální úrovně pochybné kvality, máme tu pár opravdu dobrých, které snesou srovnání se světovou špičkou. Dle žebříčku QS World University Rankings – Top Universities se dlouhodobě na dobrých pozicích drží Univerzita Karlova (279), České vysoké učení technické v Praze (451-460), Masarykova univerzita (551-600) a Vysoké učení technické v Brně (601-650).

Naše zdravotnictví a některé fakultní nemocnice jsou na výborné úrovni. Když se podíváme jak drahá je zdravotní péče v USA nebo Velké Británii a uvědomíme si, že v ČR mají všichni onu špičkovou péči dostupnou a bezplatnou, jsme na tom opravdu dobře.

  1.     Bezpečnostní situace

ČR je jedna z nejbezpečnějších zemí na světě. Dlouhodobě se pohybujeme kolem 10. místa na světě, viz Global Peace Index a Global Peace Index rankings. Dle Maslowovy pyramidy je potřeba bezpečí jedna ze základních lidských potřeb, kterou výrazná část světové populace nemá.

  1.     Historie, Praha, česká krajina

České země a národy mají bohatou historii, která je vidět na každém kroku. Praha je jedno z nejkrásnějších měst světa. V roce 2015 je, dle celosvětově nejpopulárnějšího cestovatelského webu Tripadvisor, dokonce 5. nejoblíbenější turistickou destinací. Praha předběhla i takové ikony jako je Paříž, New York nebo Barcelona. Krom Prahy určitě můžeme být pyšní na mnoho dalších měst jako třeba Olomouc, Český Krumlov nebo Zlín.

Česká krajina s našimi národními parky a nižšími horami je přístupná a ideální k odpočinku, viz např. PR videa z dílny Czech Tourism.

  1.     Ekonomický růst, nízká nezaměstnanost, veřejný dluh a rovnostářský systém.

Máme 10. nejlepší ekonomický růst za roky 2005 – 2014 v EU. V roce 2015 dokonce rosteme nejrychleji ze zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj sdružující 34 nejrozvinutějších ekonomik světa). Dle Eurostatu máme 2. nejnižší nezaměstnanost v EU. Držíme se hned za Německem s 5,1%. Náš veřejný dluh se pohybuje kolem 40% a patří k nejnižším v EU.

Podle statistik je Česko v rámci OECD čtvrtou nejvíce rovnostářskou zemí. Větší spravedlnost, co do rozdělení příjmů, mají pouze ve Slovinsku, Dánsku a Norsku.

  1.     Naše hvězdy

Malý národ, který dal světu Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Franze Kafku, Milana Kunderu, Madeleine Albright, Medu Mládkovou, Františka Kupku, Emila Zátopka, Jaromíra Jágra, Evu Jiřičnou, Jana Kaplického, Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla.

  1.     Demokracie, volné cestování a možnost volby

Již přes 25 let si užíváme demokracie, nejlepšího vynálezu lidstva. Můžeme volně cestovat, číst co nás jen napadne, nemusíme se strachovat prezentovat naše názory. Máme možnost volby téměř ve všem (kvalita zboží a služeb, vzdělaní, kariéra, žit kdekoliv na světě atd.).

  1.     Talent, potenciál, možnost prosadit se

Rčení “Zlaté české ručičky” platilo v minulosti a platí i dnes. Obzvláště po roce 1989 se nám otevřely neskýtané možnosti. Kdo dělá věci svědomitě a pořádně, tak ho dříve nebo později čeká úspěch. A nemusíte dělat zrovna “rocket science” jako prof. Holý (HIV drug creator Antonin Holy dies at 75) nebo být IT hvězdou v Ackee. Úplně stačí dělat poctivě řemeslo jako švec p. Zachariáš, tatér a malíř Musa, šperkařka sl. Růžičková, p. Šíma, brašnář p. Tlustý.

Velký potenciál vidí i manželka amerického velvyslance Tamar Newbergerová: Praha, příští Silicon Valley

  1.     Sport a úspěchy na Olympijských hrách

Sport je u nás populární, celkem levný a sportoviště dostupná. Např. v Irsku skoro nikdo neběhá, výjimečně jezdí na kole a ve druhém největším městě Cork bývalo jen jedno fitness centrum. Pak nemůžeme Irům zazlívat, že jdou raději do pubu na tmavé pivo.

Naše nízké hory po celém obvodu republiky poskytují výborné podmínky pro klasické lyžování. Sice nemáme „šestiproudé sněhové dálnice“ jako v Norsku, ale zato máme méně náročný terén a výbornou síť horských chalup, bufetů, vesniček. Díky záchytným bodům a mírnému terénu zvládne běh na lyžích opravdu každý a je to velice populární záležitost. Jezdím pravidelně do Krkonoš a Jizerských hor a často potkávám rodiny s malými dětmi, skupiny přátel, profesionální sportovce nebo třeba aktivní důchodce jak s úsměvem ukrajují své kilometry.

Když sečteme počet zlatých medailí Československa a České republiky na Olympijských hrách, tak jsme 23. nejúspěšnější zemí na světě.

  1.     Kvalitní a cenově přijatelné restaurace

Docela hodně cestuji a mám rád dobré jídlo. V Praze je několik mých oblíbených restaurací, např. Osteria da Clara, Argument, Dish nebo Imperiál, které jsou výborné a můžete do nich chodit třeba denně (polední menu od 5 EUR!). V západní a severní Evropě jsou restaurace hodně drahé. I pro místní, kteří mají odpovídající platy, je to často sváteční záležitost. Michelinský Alcron je špička a za degustační menu zaplatíte 5x méně než ve srovnatelné restauraci v portugalském Algarve.

  1.  Nejlepší pivo na světě

V ČR máme nejlepší pivo na světě. Hlavně poslední roky si můžeme užívat obrovskou rozmanitost a kvalitu, např. od p. Matušky, pivovaru Unětice nebo pivovaru Kout. Ceny od 1 EUR jsou celosvětově naprosto jedinečné.

 

Reklama